Gästbok

Gästbok

Instruktioner

För att kunna lämna meddelande i denna gästbok måste man logga in. Använd inloggningen med användarnamn gast@edefors.se och lösenord edefors

Skriv alltid namn under ditt gästboksinlägg.

För den som vill finns det möjlighet att bifoga och lägga med bilder till gästboksinläggen.

För den som så önskar så kan man svara på gästboksinläggen genom att lämna kommentarer på inläggen.

Lycka till med era inlägg
Inlägg som kan anses som stötande kommer att raderas.

Laxfisket o Ladulås 1821

GästboksinläggPosted by Gäst Wednesday, June 22 2016 15:49:51
Hej! Jag sitter med en artikel om laxfisket i Lule älv och kollar upp källorna, jag är ju historiker till professionen så jag måste vara väldigt noggrann. :) Jag hittar ett påstående som jag tycker behöver rättas till. Nämligen att 1282, Sveriges kung Magnus Ladulås skulle ha bestämt att ”alla norrländska och finska strömmar” skulle lyda kronan till.
Det medeltida brev från 12812 - där det beslutet antecknas har avslöjats som en förfalskning från sent 1500-tal av Carl Gustaf Styffe https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=34651
- Med utgångspunkt i för honom tillgängliga och med händelserna samtida källor utvecklade han en tidig form av källkritik. Ett resultat av detta angreppssätt var att han i sin utredning 1864 om grundregalernas uppkomst och tillämpning kunde visa att 1282 års riksdagsbeslut på Helgeandsholmen var en förfalskning från sent 1500-tal.

Om man går in i Svenskt Diplomatariums huvudkartotek över medeltidsbreven - så ser man där att detta brev - SDHK-nr: 3462- står benämnt som en förfalskning nu.

Se
  • Styffe, Carl Gustaf, Framställning af de så kallade grundregalernas uppkomst och tillämpning i Sverige intill slutet af sextonde århundradet med anledning af den uppdiktade berättelsen om ett riksdags- beslut på Helgeandsholmen år 1282, Norstedt, Stockholm, 1864

Det är ju väldigt intressant att man i slutet på 1500-talet skulle ha velat fastslå dessa egendomar som redan från 1282. Men kolonisationen av Sábme - Sameland - började ju på allvar efter Gustav Vasa. Före dess såg det annorlunda ut.

Jag tänker att det är viktigt att vara korrekt i historiebeskrivningen.
Glada hälsnignar,
May-Britt Öhman, Fil.Dr i Teknikhistoria, Uppsala universitet

  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post25

Andreas Lundström

GästboksinläggPosted by Gäst Friday, January 29 2016 00:10:37
Hej!
Min morfar, Jarl Lundström (1917-2000) berättade ofta om sin barndom men väldigt lite om sina föräldrar. Jag vet att pappan hette Andreas Lundström, född 1870-11-30 och att han dog 1934-02-10 och han har anknytning till Harads, men det är stort sett det jag vet. Jag har hört att han skulle varit en av många som förlorade stort under Kreuger-kraschen men jag skulle vilja veta mer om både honom och människorna runt omkring - är det någon som har tid, ork och lust?
Han gifte sig 1912 med Mimmi L L Pettersson som jag vet något mera om och jag delar gärna med mig av det i faktaväg jag har.

Mycket tacksamt
/Lollo B Eriksson, Gällivare

Bifogar en bild med Andreas i ljus kostym i övre raden och är självklart nyfiken på vilka de övriga på bilden är och vad de pysslar med - någon som vet?

  • Comments(1)//guestbook.edefors.se/#post24

Släktforskning

GästboksinläggPosted by Gäst Sunday, August 30 2015 19:16:18
Hej Jag heter Peter Forsberg o släktforskar på min Pappas sida. Om det finns någon som vet något om Roslin eller Wallström. Kontakta mig då.Tack på förhand

peterforsberg61@hotmail.com
072-5736122

  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post23

kraftverksbygget

GästboksinläggPosted by Gäst Sunday, April 13 2014 15:53:38
Hej!
Min pappa Einar Olofsson kom från Jämtland för att köra lastbil vid bygget av Laxede kraftverk. Vi tror han kom i början av 60-talet, möjligen samtidigt med andra jämtar. Han blev kvar i Norrbotten, i Luleå. Han for ibland tillbaka till Laxede, av sentimentala skäl. Möjligen tyckte han att det var en fin period i sitt liv.
Vi har nyligen besökt Laxede och vi tycker det är en vacker plats.
Hälsningar,
Maria Czulinski, Solna (dotter)


  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post22

Gerda Svensson från Krokfors

GästboksinläggPosted by Gäst Friday, July 08 2011 08:37:48

Hej!

På länken nedanför har jag samlat en del bilder på Gerda Svensson. Hon föddes som Karlsson i Kvarnån. Gifte sig med Johan August Engström i Krokfors. De emigrerade till Wyoming USA 1922.

http://vovvetankar.blogg.se/2011/july/gerda-svensson.html

Hälsn.

Marie Drake, Boden

maria.drake@edu.boden.se

  • Comments(14)//guestbook.edefors.se/#post21

Maria och Karl Petter Karlsson

GästboksinläggPosted by Gäst Wednesday, June 08 2011 11:19:10

Bra om länken också kom med...

http://vovvetankar.blogg.se/2011/june/maria-karl-petter-karlsson-deras-barn.html

  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post20

Maria och Karl Petter Karlsson Tallberget och deras barn

GästboksinläggPosted by Gäst Wednesday, June 08 2011 11:17:37

Hej!

Här finns fotografier och namn på Maria och Karl Petter Karlsson, Tällberget - sedan Tallberget, och deras barn. Tänkte att någon vill se det.

Hälsn.

Marie Drake

maria.drake@edu.boden.se

  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post19

Skolan i Mellanån och Krokfors början av 40-talet

GästboksinläggPosted by Gäst Monday, June 06 2011 15:27:18

Hej!

Mitt namn är Marie Drake, jag är dotter till Dan Larsson från Krokfors (som var son till Gustav och Alma Larsson, med syskonen Bertil, Helge, Göte och Einar).

Jag är lärare i historia på Björknäsgymnasiet och jag är väldigt intresserad av Krokfors historia (jag skrev bl a en uppsats vid Umeå universitet som hette "Krokfors och pingstväckelsen" i mitten av 90-talet. Jag är också mycket intresserad av gamla fotografier, så jag samlar pappas och farmors bilder och brukar publicera en del av dem på vår hunds(!) blogg.

Idag har jag lagt dit ett inlägg om skolorna i Mellanån och Klusån. Tänkte att någon kanske skulle vara intresserad av detta.

Här är länken:

http://vovvetankar.blogg.se/2011/june/skolbilder-fran-borjan-av-40-talet.html

Hälsningar!

Marie Drake

Boden

maria.drake@edu.boden.se

  • Comments(0)//guestbook.edefors.se/#post18
Next »